تفاوت بازیگری در تئاتر و سینما
سوالی که برای بسیاری از علاقهمندان به دنیای بازیگری پیش میآید این است که تفاوت بازیگری در تئاتر و سینما چیست؟ و نیازمند چه مهارتهایی هستند؟ تئاتر و سینما هر دو جزوه هنرهای اجرایی و پرطرفداری هستند که امروزه مخاطبان زیادی دارند.
بازیگری در تئاتر و سینما هر دو نیازمنده مهارتهای خاص خود هستند که یکی از این مهارتها مشترک است که آن هم مهارت بازیگری است. اما در عین حال تفاوتهای بازیگری در تئاتر و سینما زیاد است مانند نوع بازیگری، تکنیکها، شیوههای اجرایی. اما همهی تفاوتهای بین تئاتر و سینما در این چند مورد خلاصه نمیشود که در این مقاله از آکادمی صحنه که برگذار کننده دورههای آموزش بازیگری در کرمان است، ما قصد داریم به شما کمک کنیم تا با تفاوتهای بین بازیگری در تئاتر و سینما بیشتر آشنا شوید.
مهمترین تفاوتهای بازیگری در تئاتر و سینما
تفاوت بازیگری در تئاتر و سینما بسیار است، اما در اینجا به مهمترین تفاوتهای بازیگری میپردازیم.
تفاوتهای بین بازیگری در تئاتر و سینما شامل تفاوتهایی در زبان بدن، صدا و بیان، تمرین، هماهنگی با دوربین، خط داستانی و محیط کار است که در ادامه بیشتر به آنها میپردازیم.
با شرکت در دورههای آموزش بازیگری آکادمی صحنه در کرمان با مدیریت استاد مهدی حشمتی، اولین قدم را در تبدیل به بازیگری موفق بردارید.
تفاوت در زبان بدن
مهمترین تفاوت بین بازیگری در تئاتر و سینما، زبان بدن است. در تئاتر، بازیگر باید تواند با حرکات بدن و حالت چهره خود را بزرگتر و واضحتر نشان دهد تا احساسات خود را به تماشاگران منتقل کند تا تماشاگران درک بهترین از اجرای آن داشته باشند همچنین باید حرکات بدن باید گونهای رفتار کند تا تماشاگران دور از صحنه بتوانند با نوع بازی ارتباط بگیرند. اما در سینما نوع حرکات بدن و حالت چهره متفاوت است، زیرا دوربین کوچکترین تغییر در چهره و حرکات بدن را ثبت میکند. بازیگر سینما فقط کافیست طبیعیتر بازیگر کند و همانند تئاتر حرکات اغراق شده و غیرطبیعی انجام ندهد زیرا بازیگر با یک لبخد کوچک رو به دوربین میتواند احساسات خود را به مخاطبین خود منتقل کند.
تفاوت در صدا و بیان
در تئاتر، بازیگر باید به گونهای حرف بزند که همهی تماشاگران، حتی کسانی که در آخرین ردیف نشستهاند، بتوانند حرفها و احساسات او را به خوبی بشنوند. برای این کار، بازیگران باید مهارت کنترل نفس را در خود تقویت کنند.
اما در سینما شرایط متفاوت است. در سینما، میکروفونها و تجهیزات صدابرداری به بازیگر کمک میکنند تا حتی صداهای آرام و زیرلبی هم ضبط شوند. این به بازیگر این امکان را میدهد تا از صدای طبیعی و نرمتری استفاده کند و احساساتش را به شکلی دقیقتر و واقعیتر نشان دهد.
تفاوت در تمرین
در تئاتر، تمرینها به صورت مداوم و پیوسته انجام میشود. بازیگران و گروه اجرایی زمان زیادی را صرف تمرین نمایشنامه میکنند تا همه جزئیات و حرکات به درستی هماهنگ شوند. این تمرینها به صورت زنده و مستقیم با دیگر اعضای گروه انجام میشود، به طوری که بازیگران باید با هم هماهنگ باشند و نمایش به صورت طبیعی اجرا شود.
اما در سینما، صحنهها به صورت جداگانه و در روزهای مختلف فیلمبرداری میشوند. در اینجا، بازیگران باید هر صحنه را به طور مستقل تمرین کنند و توانایی انجام هر صحنه به صورت جداگانه را داشته باشند. این کار نیاز به تمرکز بالا دارد زیرا صحنهها ممکن است در زمانهای مختلف و شرایط متفاوت فیلمبرداری شوند.
تفاوت در هماهنگی با دوربین
هماهنگی با دوربین در تئاتر و سینما نیز متفاوت است. در سینما بازیگر باید به گونه با دوربین کار کند تا بهترین تاثیر را بگذارد. همچنین باید بداند از کدام زاویه دوربین دیده میشود و چطور باید حرکات و احساسات خود را نشان دهد تا درست و واضح دیده شود و همچنین در سینما میتوان فیلم را ویرایش کرد. اما در تئاتر، بازیگر بیشتر باید با صحنه و تماشاگر ارتباط برقرار کند. در تئاتر چون همه چیز زنده و بدون امکان ویرایش است، بازیگر باید با صدای بلندتر و حرکات بدنی بیشتر احساساتش را به تماشاگران منتقل کند.
تفاوت در محیط کار
در تئاتر، بازیگران باید حرکات و صحبتهای خود را گونهای بیان کنند که حتی تماشاگرانی که دورترین نقاط سالن نشستهاند، بتوانند آنها را ببینند. برای این کار، باید حرکات اغراق شدهتری داشته باشند. در طول اجرای تئاتر، بازیگران، نورپردازی و دکور صحنه هم باید همزمان با بازی تغییر کنند تا تأثیر هر صحنه به درستی منتقل شود. این اتفاقات با کمک بازیگران و تیم پشت صحنه صورت میگیرد. اما در سینما، همه چیز تحت کنترل کارگردان و تیم تولید است. صحنهها میتوانند در مکانهای مختلف و با شرایط متفاوت فیلمبرداری شوند که این باعث میشود فیلمها جذابتر و واقعیتر به نظر برسند.
تفاوت در خط داستانی
اخرین تفاوت بازیگری در تئاتر و سینما، خط داستانی هنگام فیلمبرداری است. که در سینما صحنهها بهصورت غیرخطی فیلمبرداری میشوند. در سینما به دلیل نیازهای تولید و مکانها، ممکن است صحنهها در زمانهای مختلف و بدون توجه به ترتیب اصلی داستان فیلمبرداری شوند. اما تئاتر به صورت نمایشنامه است که به صورت مرتب و طبق یک ترتیب مشخص اجرا میشود.
جمع بندی
در این مقاله به تفاوتهای مهم بازیگری در تئاتر و سینما آشنا شدیم که شامل زبان بدن، صدا و بیان، تمرین، هماهنگی با دوربین و… بود؛ اما در بین تئاتر و سینما یک وجه مشترک دیده میشد که آن هم مهارت بازیگری بود که با تقویت این مهارت به خوبی میتوانید در سینما و هم در تئاتر بدرخشید.
دیدگاهتان را بنویسید
برای نوشتن دیدگاه باید وارد بشوید.